DIERZIEKTE: COCCIDIOSE

Bacteriële infecties bij pluimvee zijn een economisch en gezondheidsprobleem in Europa en wereldwijd (Williams, 1999). Coccidiose is hierbij een van de meest voorkomende en economisch belangrijke ziekten bij pluimvee. Het wordt veroorzaakt door een parasitair organisme dat het darmstelsel van de gastheer beschadigt en productieverlies, morbiditeit en de dood tot gevolg heeft (McDougald, 2003).

Coccidiose bij kippen wordt veroorzaakt door de darmparasiet Eimeria, waarvan er zo’n zeven soorten bekend zijn. Deze parasiet is gastheergebonden, wat wil zeggen dat hij niet overdraagbaar is op mensen of andere diersoorten. Bij sectie vertonen de aangetaste dieren ontstekingen aan de dunne of blinde darm. Het treft pluimvee in zowel klinische als subklinische vormen. 
De klinische vorm van de ziekte manifesteert zich door prominente tekenen van sterfte, morbiditeit, diarree of bloederige ontlasting. Subklinische coccidiose manifesteert zich voornamelijk door een slechte gewichtstoename en verminderde efficiëntie van voerconversie (Groot et al, 2016). Een lichte coccidiose-infectie kost circa 5 punten voederconversie. Dit kan bij een ernstige coccidiose-infectie al snel oplopen naar een verlies van 15 punten voederconversie (Boswinkel, 2007).
Coccidiose geeft aanleiding tot het grootste deel van de totale economische verliezen bij dierziekten bij pluimvee (Williams, 1999).

DIERZIEKTE: CLOSTRIDIUM

Clostridium perfringens is een veelvoorkomende bacterie die leeft in een omgeving zonder zuurstof. De bacterie zal zich vooral via de ontlasting van dieren verspreiden, maar kan door besmetting van dier op dier in principe over het hele karkas voorkomen (Groot et al, 2016).

De bacterie Clostridium perfringens richt bij veel koppels leghennen darmschade aan. Soms kan deze bacterie, meestal doordat andere bacteriën dood zijn gegaan na een antibioticakuur, plots vermenigvuldigen en dan wordt een kip ziek. De verschijnselen zijn een zeer heftige diarree met ernstige aantasting van de darmen. Andere problemen als coccidiose of worminfecties werken problemen met clostridium in de hand (McDougald, 2007).

Het voorkomen van Clostridium perfringens is dan ook een groot probleem voor de pluimvee-industrie, met enkele schattingen die duiden op kolonisatie bij tussen 90% (Jones et al, 2016) tot wel 95% van de kippen (Wernicki et al, 2017).
Clostridium komt zowel voor als een acute klinische ziekte, die hoge mortaliteit veroorzaakt, maar ook als een subklinische ziekte met focale necrose in de darmen. Infecties veroorzaakt door deze pathogenen, vaak via pluimveeproducten, zijn ook een ernstig probleem voor de volksgezondheid (Wernicki et al, 2017).
 
De onderstaande figuren tonen de incidentie van de meest ernstige productieafwijkingen en de kosten van productieziekten variëren afhankelijk van de ziekte die de infectie veroorzaakt en de ernst van elke ziekte. Voor elk van de beoordeelde ziektes werden de kosten voor slachtkuikens beoordeeld. Verliezen op deze schaal zouden de getroffen groep onrendabel maken.

Van de gereviewde ziekten bij vleeskuikenkoppels, veroorzaakte ongecontroleerde clostridiose de grootste verliezen bij ongeveer € 1 per vleeskuikens (geslacht met een levend gewicht van 2 kg), terwijl de verliezen door ongecontroleerde coccidiose € 0,21 per slachtkuikens bedroegen.
De resultaten benadrukken het feit dat landbouwbedrijven die lijden aan productieafwijkingen aanzienlijk minder winst kunnen maken dan ziektevrije bedrijven (Jones et al, 2016).
Incidentie van infectie van productieziekten in gereviewde onderzoeken die economische verliezen veroorzaken


Bron: Production diseases: the costs to poultry producers (Jones et al, 2016)
Verliezen als gevolg van gecontroleerde en ongecontroleerde productieziekten bij vleeskuikengroepen (€ per vogel)Bron: Production diseases: the costs to poultry producers (Jones et al, 2016)

AHV POULTRY CAREAHV Poultry Care is een vloeibaar aanvullend diervoeder voor mestkippen, opfokleghennen, legkippen, mestkalkoenen, fokkalkoenen. Ondersteunt en stimuleert het immuunsysteem.

WIST U DAT?

 • Uit secties bij de GD Diergezondheid blijkt dat in 35 tot 40% van de inzendingen enige vorm van darmontsteking voorkomt.
 • Dit maakt darmproblemen, na productieproblemen, één van de belangrijkste gezondheidsproblemen in de legsector.
 • Van de aangetaste koppels heeft bijna een derde deel bij sectie in het duodenum vervalhaardjes veroorzaakt door Clostridium perfringens.
 • In vleeskuikens en opfokdieren kan Clostridium perfringens in combinatie met diverse risicofactoren, zoals coccidiose­infecties, darmschade veroorzaken of vererge­ren.
 • Bij commerciële hennen is vrijwel nooit een infectie met coccidiose aangetroffen in het duodenum met schade door Clostridium perfringens.

Via: GD Pluimvee (Vol. 56, juli 2014)

LITERATUUR & BRONNEN

 • Boswinkel, O. (2007). Inventarisatie, invalshoeken en behandelmethoden bij de ziekte coccidiose.
 • Groot, M., Puls-van der Kamp, I., van Asseldonk, T. (2016). Stalboekje Pluimvee 2016. RIKILT Wageningen UR, IEZ. 2016.703.
 • Jones, P.; Niemi, Jarkko; Tranter, R. (2016), Production diseases: the costs to poultry producers, Prohealth. 1.
 • McDougald, L.R. (2003) Protozoal Infections. In: Diseases of Poultry (ed. Saif YM), Iowa State Press, pp. 973-1026.
 • Wernicki, A., Nowaczek, A., Urban-Chmiel, R. (2017). Bacteriophage therapy to combat bacterial infections in poultry, Virology Journal, 14:179.
 • Williams, R.B. (1999) A compartmentalised model for the estimation of the cost of coccidiosis to the world’s chicken production industry, International Journal of Parasitology, 29: 1209-1229.

PRODUCTEN

Lees over diverse dierziekten en bekijk onze online catalogus.

ADVIES & DISTRIBUTIE

Wij voorzien u graag van advies op maat en verzorgen snelle distributie in uw regio.

AFSPRAAK MAKEN

Voor een oriënterend gesprek of bezoek aan ons kantoor kunt u gemakkelijk een afspraak maken.

HELPDESK

Onze internationale telefonische helpdesk staat u graag te woord en is 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar via +31 (0)38-3030127 (lokaal tarief).