Innovatie

AHV Solutions worden door ons eigen Research & Development Team ontwikkeld vanuit de revolutionaire wetenschap ‘Quorum Sensing’. Deze wetenschap, ontdekt door Bonnie L. Bassler (hoogleraar Moleculaire Biologie aan de Princeton University in Amerika), legt uit hoe bacteriën met elkaar samenwerken en communiceren door middel van signaalmoleculen. Zo komen zij erachter hoeveel gelijkaardige bacteriën er in hun omgeving zijn (Bassler et al., 2005).

INNOVATIE & QUORUM SENSING

Quorum sensing is dus het vermogen van bacteriën om ‘aan te voelen’ hoe groot hun soortgelijke groep is en of deze groot genoeg is om bepaalde andere micro-organismen te kunnen aanvallen of een actie te coördineren (Bassler, 2009). Denk hierbij aan het produceren van toxinen (gifstoffen) en biofilm: een beschermende slijmlaag die zij aanmaken ter vermijding van bijvoorbeeld toxische stoffen of immuuncellen van het dier (Ettinger, 2009 / Yasuhiko et al., 2008).

Normaliter zijn diverse bacterieculturen in een goede balans aanwezig in het lichaam van mens en dier. Hierbij is het van vitaal belang het immuunsysteem, en daarmee de weerstand, van uw dier in staat te stellen en te ondersteunen in het vervullen van haar taken.
 
Wanneer specifieke bacteriën in kleine getale zijn, worden hun signaalmoleculen sterk verdund. Maar zijn ze met velen bij elkaar, dan wordt de concentratie zo hoog dat de stoffen op passende receptormoleculen van andere bacteriecellen terecht komen en een actie gecoördineerd kan worden (Reading et al., 2005). Dit geldt ook voor specifieke bacteriën bij uw dieren die strekkende gevolgen hebben op gebied van conditie, welzijn en bedrijfseconomisch gebied.

AHV Solutions richten zich daarom op de biochemische communicatie tussen specifieke bacteriën. AHV’s oplossingen ondersteunen zo de natuurlijke weerstand van uw dier door het quorum sensing te verstoren tussen specifieke bacteriën, waardoor de actie die zij uitvoeren, stil komt te liggen. Het afweersysteem van uw dier kan hierop haar werk weer doen.

AHV Solutions

Vanuit de Animal Health Vision ontwikkelt AHV diverse innovatieve toepassingen: AHV Solutions. Deze oplossingen (aanvullende diervoeders) richten zich op het verstoren van de biochemische communicatie (quorum sensing) tussen bepaalde bacteriën. Zo ondersteunen we samen met u de natuurlijke weerstand van uw dier, voor het optimaliseren van uw dier- én bedrijfsgezondheid. 
Populatie intensiteit

Bron: The University of Nottingham Quorum Sensing Research Group (2009).

Biofilm

In deze figuur wordt weergegeven hoe bacteriën in een cultuur hun genexpressie kunnen afstemmen op de populatiedichtheid aan de hand van signaalmoleculen. 

Omdat milieuomstandigheden vaak snel veranderen, moeten bacteriën snel reageren om te overleven. Deze reacties omvatten aanpassing aan de beschikbaarheid van voedingsstoffen en verdediging tegen andere micro-organismen die kunnen concurreren om dezelfde voedingsstoffen en vermijding van toxische stoffen die potentieel gevaarlijk zijn voor de bacteriën (Ettinger, 2009 / Yasuhiko et al., 2008).

De bacteriën die in een biofilm leven kunnen sterk verschillen van de vrij levende micro-organismen. In biofilms zijn bacteriën beter bestand tegen toxische stoffen, doordat deze bacteriën in een biofilm in inactieve toestand verkeren, waardoor zij minder goed worden gedetecteerd door afweercellen van het immuunsysteem. Zodoende kunnen onder meer afweercellen minder goed deze bacteriën bereiken door de aanwezigheid van deze beschermende slijmlaag (Parsek et al., 2005).

In recente onderzoeken van de KU Leuven (MICA, 2020) wordt ingegaan op de relatie tussen biofilm en resistentie en hoe het verstoren van het quorum sensing van invloed kan zijn op het gevormde biofilm.
 
Via onze social media kunt u de laatste ontwikkelingen vanuit AHV en onze sector volgen, aanmelden voor onze evenementen en activiteiten maar ook meedoen aan diverse foto- en winacties met leuke AHV prijzen! Word daarom ook lid van onze #DeBoerderijZijnWij community!
 

ADVIES OP MAAT

Wij voorzien u graag van advies op maat en verzorgen snelle service in uw regio.

#DEBOERDERIJZIJNWIJ

Volg het laatste nieuws en meer via onze social media.

FARMERS SUPPORT

Buiten reguliere werktijden is onze internationale telefonische helpdesk 7 dagen per week, dag en nacht bereikbaar via +31 (0)38-3030127 (lokaal tarief).

WERKEN BIJ AHV

AHV International biedt uitdagende kansen op diverse posities binnen onze hechte en transparante organisatie.
x