QUORUM SENSING

AHV oplossingen worden ontwikkeld vanuit de revolutionaire wetenschap ‘Quorum Sensing’, welke is ontdekt door Bonnie L. Bassler (hoogleraar Moleculaire Biologie aan de Princeton University in Amerika). Deze wetenschap legt uit hoe meerdere bacteriën hun genexpressie kunnen afstemmen op de populatiedichtheid aan de hand van signaalmoleculen. Bacteriën kunnen zodoende samenwerken en met elkaar communiceren, wat erop wijst dat bacteriën en microben dus ‘sociale levens’ hebben (Bassler et al., 2005).

Ziekten zijn dan ook het resultaat van goede communicatie tussen slechte bacteriën, want via communicatie komen bactieriën namelijk te weten hoeveel gelijkaardige bacteriën er in de omgeving zijn. Quorum sensing is dus het vermogen van bacteriën om ‘aan te voelen’ hoe groot de groep van dezelfde micro-organismen is en of die groot genoeg is om bepaalde andere micro-organismen te kunnen aanvallen of een actie te coördineren. Wanneer bacteriën alleen zijn, worden deze signaalmoleculen sterk verdund. Maar zijn ze met velen bij elkaar, dan wordt de concentratie zo hoog dat de stoffen op passende receptormoleculen van de bacteriecel terecht komen en een actie gecoördineerd kan worden (Reading et al., 2005). Dit geldt ook voor bacteriën die ziekte veroorzaken bij uw dieren. Naast het produceren van toxinen (gifstoffen) kunnen zij ook een biofilm (beschermende slijmlaag) aanmaken (Bassler, 2009).
Populatie intensiteit

Bron: The University of Nottingham Quorum Sensing Research Group (2009).

BIOFILM

In deze figuur wordt weergegeven hoe bacteriën in een cultuur hun genexpressie kunnen afstemmen op de populatiedichtheid aan de hand van signaalmoleculen. 

Omdat milieuomstandigheden vaak snel veranderen, moeten bacteriën snel reageren om te overleven. Deze reacties omvatten aanpassing aan de beschikbaarheid van voedingsstoffen en verdediging tegen andere micro-organismen die kunnen concurreren om dezelfde voedingsstoffen en vermijding van toxische stoffen die potentieel gevaarlijk zijn voor de bacteriën (Ettinger, 2009 / Yasuhiko et al., 2008).

In de veehouderij vormt biofilm een enorm risico voor de gezondheid van dieren. De bacteriën die in een biofilm leven kunnen sterk verschillen van de vrij levende micro-organismen. In biofilms zijn bacteriën beter bestand tegen toxische stoffen, zoals antibiotica, doordat de bacteriën in een biofilm in inactieve toestand verkeren, waardoor zij minder vatbaar worden voor bijvoorbeeld penicilline en eveneens minder goed worden gedetecteerd door afweercellen van het immuunsysteem. Zodoende kunnen antibiotica en afweercellen minder goed deze bacteriën bereiken door de aanwezigheid van deze beschermende slijmlaag (Parsek et al., 2005).
 
De oplossingen van AHV maken gebruik van biochemische communicatie. Zo ondersteunt u de natuurlijke weerstand van het dier wanneer het een bacteriële infectie niet zelf, of met inzet van antibiotica, kan verhelpen doordat bacteriën resistent zijn geworden en een biofilm produceren. 

AHV producten verstoren gericht het quorum sensing van deze bacteriën. Zo kan de populatie ‘slechte’ bacteriën in theorie groot genoeg zijn om het lichaam aan te vallen maar de actie zal uitblijven, doordat ze niet langer kunnen weten hoe groot hun eigen populatie is en of die groot genoeg om efficiënt te kunnen aanvallen.
Doordat zij nu niet langer acties kunnen coördineren en de productie van toxinen en biofilm wordt onderbroken, wordt bijvoorbeeld het biofilm afgebroken en kan de infectie onschadelijk worden gemaakt door het immuunsysteem van uw dier.

PRODUCTEN

Lees over diverse dierziekten en bekijk onze online catalogus.

ADVIES & DISTRIBUTIE

Wij voorzien u graag van advies op maat en verzorgen snelle distributie in uw regio.

AFSPRAAK MAKEN

Voor een oriënterend gesprek of bezoek aan ons kantoor kunt u gemakkelijk een afspraak maken.

HELPDESK

Onze internationale telefonische helpdesk staat u graag te woord en is 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar via +31 (0)38-3030127 (lokaal tarief).