QUORUM SENSING

AHV oplossingen worden ontwikkeld vanuit de revolutionaire wetenschap ‘Quorum Sensing’, welke is ontdekt door Bonnie L. Bassler (hoogleraar Moleculaire Biologie aan de Princeton University in Amerika). Deze wetenschap legt uit hoe meerdere bacteriën hun genexpressie kunnen afstemmen op de populatiedichtheid aan de hand van signaalmoleculen. Bacteriën kunnen zodoende samenwerken en met elkaar communiceren, wat erop wijst dat bacteriën en microben dus ‘sociale levens’ hebben (Bassler et al., 2005).

Ziekten zijn dan ook het resultaat van goede communicatie tussen slechte bacteriën, want via communicatie komen bactieriën namelijk te weten hoeveel gelijkaardige bacteriën er in de omgeving zijn. Quorum sensing is dus het vermogen van bacteriën om ‘aan te voelen’ hoe groot de groep van dezelfde micro-organismen is en of die groot genoeg is om bepaalde andere micro-organismen te kunnen aanvallen of een actie te coördineren.

Wanneer bacteriën alleen zijn, worden deze signaalmoleculen sterk verdund. Maar, zijn ze met velen bij elkaar, dan wordt de concentratie zo hoog dat de stoffen op passende receptormoleculen van de bacteriecel terecht komen en een actie gecoördineerd kan worden (Reading et al., 2005). Dit geldt ook voor bacteriën die ziekte veroorzaken bij uw dieren. Naast het produceren van toxinen (gifstoffen) kunnen zij ook een biofilm (beschermende slijmlaag) aanmaken (Bassler, 2009). 
Normaliter zijn ‘goede’ en ‘schadelijke’ bacterieculturen namelijk in een balans aanwezig in het lichaam van mens en dier. Antibiotica doden echter ook ‘goede’ bacteriën, waardoor de weerstand van uw dier tot zorgwekkende niveaus zal afnemen.
Met New Pharma wordt echter gericht de communicatie van de pathogene bacteriën verstoord, zodat zij niet langer kunnen bepalen hoe groot diens populatie is. De populatie ‘schadelijke’ bacteriën kan dan in theorie groot genoeg zijn om het lichaam (de host) aan te vallen, maar een actie zal uitblijven. Dit, omdat ze niet langer kunnen weten hoe groot hun eigen populatie is, en of die groot genoeg om efficiënt te kunnen aanvallen. Zodoende wordt de productie van biofilm en toxinen onderbroken, waarna de bacteriën weer onschadelijk kunnen worden gemaakt door het immuunsysteem van uw dier.

De innovatieve AHV oplossingen bevatten hoge concentraties werkzame stoffen die de communicatie van deze (schadelijke) bacterieculturen platleggen en een populatie van bacteriën onder controle kunnen houden, in plaats van het volledig elimineren van àlle bacteriën, zoals bij antibioticabehandelingen.

Hieronder kunt u de infomercial 'Quorum Sensing - Onder de loep' afspelen. Hierin wordt kort uitgelegd hoe de wetenschap van Quorum Sensing is toegepast in de New Pharma aan de hand van een veelvoorkomende probleemsituatie in de veehouderij.

ONDER DE LOEP

De oplossingen van AHV richten zich op de biochemische communicatie tussen pathogene bacteriën. Zo ondersteunt u de natuurlijke weerstand van uw dier wanneer het een bacteriële infectie niet zelf, of met inzet van antibiotica, kan verhelpen, doordat bacteriën resistent zijn geworden en een biofilm produceren.

AHV brengt met New Pharma oplossingen die gericht het quorum sensing van deze bacteriën verstoren. Zo kan de populatie ‘slechte’ bacteriën in theorie groot genoeg zijn om het lichaam aan te vallen maar de actie zal uitblijven, doordat ze niet langer kunnen weten hoe groot hun eigen populatie is en of die groot genoeg om efficiënt te kunnen aanvallen. Doordat zij nu niet langer acties kunnen coördineren en de productie van toxinen en biofilm wordt onderbroken, wordt bijvoorbeeld het biofilm afgebroken en kan de infectie onschadelijk worden gemaakt door het immuunsysteem van uw dier.

AHV’s oplossingen ondersteunen de natuurlijke weerstand van uw dier door het quorum sensing te verstoren tussen pathogene bacteriën. In de video-infomercial laten we de werking van onze innovatieve oplossingen zien aan de hand van een case in de uier van een koe, welke vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een probleemsituatie in het luchtwegsysteem van een kalf. Door op de afbeelding (rechts) te klikken kunt u deze infomercial afspelen.
Video werking AHV
Populatie intensiteit

Bron: The University of Nottingham Quorum Sensing Research Group (2009).

BIOFILM

In deze figuur wordt weergegeven hoe bacteriën in een cultuur hun genexpressie kunnen afstemmen op de populatiedichtheid aan de hand van signaalmoleculen. 

Omdat milieuomstandigheden vaak snel veranderen, moeten bacteriën snel reageren om te overleven. Deze reacties omvatten aanpassing aan de beschikbaarheid van voedingsstoffen en verdediging tegen andere micro-organismen die kunnen concurreren om dezelfde voedingsstoffen en vermijding van toxische stoffen die potentieel gevaarlijk zijn voor de bacteriën (Ettinger, 2009 / Yasuhiko et al., 2008).

In de veehouderij vormt biofilm een enorm risico voor de gezondheid van dieren. De bacteriën die in een biofilm leven kunnen sterk verschillen van de vrij levende micro-organismen. In biofilms zijn bacteriën beter bestand tegen toxische stoffen, zoals antibiotica, doordat de bacteriën in een biofilm in inactieve toestand verkeren, waardoor zij minder vatbaar worden voor bijvoorbeeld penicilline en eveneens minder goed worden gedetecteerd door afweercellen van het immuunsysteem. Zodoende kunnen antibiotica en afweercellen minder goed deze bacteriën bereiken door de aanwezigheid van deze beschermende slijmlaag (Parsek et al., 2005).

NEW PHARMA

Lees over diverse dierziekten en lees meer informatie over onze innovatieve oplossingen.

ADVIES OP MAAT

Wij voorzien u graag van advies op maat en verzorgen snelle distributie in uw regio.

#DEBOERDERIJZIJNWIJ

Met New Pharma tonen onze veehouders dat zij stààn voor goede zorg voor hun dieren. Volg het laatste nieuws en meer via onze social media.

HELPDESK

Onze internationale telefonische helpdesk staat u graag te woord en is 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar via +31 (0)38-3030127 (lokaal tarief).
x